Gotowanie osób głuchoniewidomych

Możesz mnie wspomóc poprzez Fundację Avalon.

Spodobała Ci się OpinioLogia lub jej część? Poleć ją innym!

Gotowanie osób głuchoniewidomych – to kolejny temat, który chcę przybliżyć Czytelniczkom i Czytelnikom OpinioLogii.

Reklamy

Ten artykuł pragnę poświęcić tematyce kulinarnej. Temat, który poruszę będzie dotyczył umiejętności przyrządzania posiłku ze strony osób z jednoczesną niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Bardzo istotna jest w drodze do samodzielności umiejętność samodzielnego przygotowania sobie posiłku, a na wyższym etapie umiejętności kulinarnych przygotowanie najbliższym czegoś smacznego. Co dla części osób jest zwieńczeniem pasji, którą dla nich są kulinaria, a z drugiej strony staje się koniecznością, gdy prowadzą dom i zakładają rodziny.

Gotowanie osób głuchoniewidomych – a zatem właściwa dieta

Jest rzeczą oczywistą, mówiąc za klasykiem, że właściwa dieta i zbilansowane posiłki to podstawa zdrowego i odpowiedzialnego żywienia. Bywa tak, że umiejętność gotowania nie idzie w parze z odpowiednią dietą. Nie jedna osoba się przekonała w swoim życiu, jak niewłaściwa dieta doprowadziła ją do wielu różnych chorób. O czym wiedzą bardzo dobrze osoby ze społeczności głuchoniewidomych. Głuchoślepota jako niepełnosprawność jest u części osób powiązana z różnymi chorobami i zespołami chorobowymi, na przykład: cukrzycą, chorobami kardiologicznymi czy ze schorzeniami endokrynologicznymi. W przypadku tych osób właściwa dieta staje się koniecznością sprawniejszego funkcjonowania, co musi iść w parze z właściwie prowadzonym leczeniem chorób serca, tarczycy czy schorzeń diabetologicznych.

Umiejętność przyrządzania posiłków

Gotowanie osób głuchoniewidomych
Gotowanie osób głuchoniewidomych

Po lewej stronie widzimy rysunek przedstawiający czapkę kucharską.

Po prawej stronie znajdują się natomiast następujące informacje:
Tytuł artykułu: Gotowanie osób głuchoniewidomych
Autor artykułu: Piotr Zasadzki
Logo OpinioLogia.pl na pomarańczowym tle
Źródło rysunku: pngimg.com

Opracowanie: Wojciech Kaniuka – OpinioLogia.pl

Gotowanie osób głuchoniewidomych nie należy do najprostszych czynności. Składa się na niewiele różnorakich czynników, które wpływają w sposób bardzo istotny na nabycie tej, jak najbardziej potrzebnej umiejętności. Najbardziej istotnym czynnikiem jest przede wszystkim motywacja i gotowość do podjęcia tej umiejętności. Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem są możliwości, jakie posiada zainteresowana osoba w rozwijaniu swoich umiejętności kulinarnych. Bywa tak, że otoczenie, które ma silny wpływ na to, czy dana osoba podejmie tej umiejętności, może być to motywujące, jak i może być zniechęcające. Dla wielu osób bardzo ważna jest możliwość zaangażowania w przygotowaniu danego posiłku czy dania. Podnosi umiejętności w zakresie kulinarnym. Zdarza się, że osoby słyszą, niestety, ze strony najbliższych: nie rób tego, bo się poparzysz, albo: nie krój, możesz się skaleczyć. To jest bariera, z którą osoby głuchoniewidome i z różnymi niepełnosprawnościami muszą się niekiedy zmierzyć w najbliższym otoczeniu.

Nauka gotowania

Umiejętności przyrządzania posiłków, a zwłaszcza tych najprostszych, osoby głuchoniewidome uczą się w domu. Często, jak to jest w moim przypadku, było to pomaganie osobie widzącej przy przygotowywaniu sałatki czy innego dania. W późniejszym okresie, kiedy zaangażowałem się w działalność Towarzystwa Pomocy Głuchoniewidomym, zacząłem zdobywać umiejętności kulinarne. Na odbywających się zajęciach przygotowywałem samodzielnie dania, jak i desery czy sałatki. Dziś osoby głuchoniewidome mogą uczyć się przygotowywania różnych posiłków organizacjach wspierających osoby z różnymi niepełnosprawnościami, ponieważ – jak wspominałem w poprzednich publikacjach – Towarzystwo Pomocy Głuchoniewidomym zaprzestało działalności.

Gotowanie osób głuchoniewidomych i jego integracyjny wymiar

W ramach zajęć kulinarnych Towarzystwa Pomocy Głuchoniewidomym, na które uczestnik projektu był zobowiązany zaprosić gości, trzeba było przygotować posiłek. Zdjęcia z zajęć są dostępne na Facebooku. Mogę to zrobić z zamkniętymi oczami. Wspomnę serdecznie, gdy miałem więcej czasu, jeszcze w czasie studiów odwiedzałem moją znajomą, gdzie przygotowywaliśmy wspólnie pizzę. Jeszcze wcześniej, kiedy żyła moja mama, pamiętam z czasów szkolnych, jak wspólnie piekliśmy ciasta dla gości na różne uroczystości rodzinne.

Kończąc ten artykuł trzeba podkreślić to, że nie każda osoba ma możliwość przyrządzania posiłków samodzielnie. Nie każdego stać na to, żeby kuchnię przystosować pod kontem niepełnosprawności wzroku i słuchu. Z jednej strony, kuchenka gazowa może być bardzo niedostępna i – co trzeba bardzo mocno podkreślić – niebezpieczna dla osoby z niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Z kolei nie wszystkie kuchenki indukcyjne są dostępne dla użytkownika pod kontem równoczesnej niepełnosprawności wzroku i słuchu.


Grafika:

Gotowanie osób głuchoniewidomych

Źródło rysunku: pngimg.com

Opracowanie: Wojciech Kaniuka – OpinioLogia.pl

Komentarze

Komentarze